Mellanglaspersienner – fördelar och nackdelar

Fönster och balkongdörrar eller altandörrar med mellanglaspersienner är en relativt ny uppfinning.

Vi på prrenovering älskar mellanglaspersienner och rekommenderar dem till alla! 

Men som alla mynt har två sidor, så finns det fördelar och nackdelar till allt, därför tänkte vi här i denna artikeln berätta om fördel och nackdelar med mellanglaspersienner.

När du har att göra med dubbelglasfönster så finns persiennerna mellan de två rutorna, vilket eliminerar risken för att fylla detta hålrum med argongas. Argongasen hjälper till med isolering och det är därför en av de främsta skälen varför människor drar sig för mellanglaspersienner. Men när du väljer 3 glas fönster, som är vanligast idag, är mellanglaspersiennerna inbäddade mellan två av rutorna och lämnar då utrymme för argongas mellan de två andra rutorna. Detta är mycket vanligt, och även om de isolerande egenskaper kan vara något sämre än fönster med argongas i båda hålrummen, är persiennerna mycket tillfredsställande, särskilt för klimatet i Sverige.

En annan nackdel är att mellanglaspersiennerna är otillgängliga, om något någonsin behöver rengöras eller bytas ut, vilket helt enkelt är riktigt sant. På flera fönster är den yttre glasrutan löstagbar , vilket ger tillgång till persiennerna enkelt för reparationer eller byten. De flesta företag som säljer persienner i Sverige erbjuder minst 3 års garanti och om något skulle gå fel inom 3 år, kan det lätt fastställas.

Priset på mellanglaspersienner är en annan negativ faktor. Vi anser dock uppgraderingen av att ha mellanglaspersienner är mycket prisvärd. Kostnaden är jämförbara med andra fönsterbehandlingar som du kanske behöver köpa för dina fönster.

Här är ett personligt exempel: I mitt barndomshem, jag minns när mina föräldrar hade ett vackert burspråk installerad vänd mot bakgården. De gick på jakt efter fönsterbehandlingar och hittade några snygga och dyra träpersienner som de älskade, samt en del billigare alluminumpersienner som de slutligen köpte (med pris som främsta avgörande faktorn). Dessa aluminumpersienner var så högljudda, svårhanterliga och ointressanta att mina föräldrar strax därefter gick tillbaka till affären och köpte de dyrare träpersienner. Träpersiennerna var väldigt vackra i början, men att hålla dem dammfria blev en del av vårt månatliga hemunderhåll. Dessutom var snörena ständigt trassliga och höll energiska katter på spel.

I vårt nästa hem så var mellanglaspersienner det naturliga alternativet för mina föräldrar. Med dessa persienner behövs det ingen damning, inga trassliga trådar och du kan ju faktiskt också se de fönstren du precis köpt! Med de flesta traditionella behandlingar av fönster så kommer dina nya fönster täckas upp och du kommer inte kunna njuta av att titta på din nya investering.

Okej, så nu när du är övertygad om att mellanglaspersienner är det bästa sedan skivat bröd.

Reparera balkongdörr med mellanglaspersienner

Nästan alla dörrar och fönster som säljs idag med mellanglaspersienner är dessvärre inte lätta att reparera.

De flesta tillverkare installerar persiennerna inuti en förseglad termisk fönsterenhet. På grund av detta är det enda sättet att komma åt persiennen och reparera dem genom att ta isär den termiska glasningsenheten, vilket sålunda gör den oanvändbar. För en majoritet av dessa fönster och dörrar måste du köpa den förseglade fönsterenheten och ersätta den.

Detta betyder inte att hela dörren eller fönstret måste bytas ut. Det betyder bara att du kommer att ersätta hela isolerade fönsterenheten på samma sätt som du skulle göra om du krossade glaset.

Några tillverkare av balkongdörrar bygger enheter där persiennerna är inneslutna i ett separat stycke av glas och kan snäppas av på plats. Detta gör det möjligt för dig att ta bort dem, ändra dem eller ersätta dem utan att behöva ersätta den huvudsakliga glasenheten.

Om du har problem med mellanglaspersienner i en balkongdörr så skulle skulle börja med att kontakta tillverkaren för att se vilken typ av system som du har. Åtminstone bör du kunna köpa en ersättningsenhet som kan ersätta de skadade persiennerna.

Energipåverkan med mellanglaspersienner

Är mellanglaspersienner energieffektiva ? I dessa dagar av stigande energikostnader och krympande resurser, både personliga och på vår planet så är varje husägare absolut mest berörda med energieffektivitet när du köper nya dörrar eller fönster. Det är en fråga som förmodligen övertrumfar alla andra, eftersom ingen vill se sina surt förvärvade kronor försvinna ut genom fönstret.

Så frågan måste ställas: Är mellanglaspersienner verkligen så energieffektiva som vissa hävdar? Det enda sättet att verkligen svara på den frågan är att förstå vad energieffektivitet innebär i form av fönster och dörrar specifikt.

De trippel-spröjsade fönsterna är solklart mest energieffektiva. Det innebär att de har tre bitar av glas som vi tidigare var inne på med två utrymmen i mellan: ett utrymme håller mellanglaspersienner, medan det andra utrymmet har en låg-E beläggning och argonfyllning.

Medan trippel spröjsade fönster med mellanglaspersienner så kan de bli mycket mer energieffektiva, var bara medveten om att det extra glaset gör fönstren skrymmande. Den största nackdelen med trippel spröjsade fönster är dock kostnaden. De är betydligt dyrare eftersom du i princip betalar för två fönster, där en är med modern, energieffektiv teknik, och den andra med mellanglaspersienner.

Similar Articles

Hur renoverar man ett bad... Här är en oerhört bra dokumentärsfilm hur man renoverar ett badrum
Dörrskylten föds Dörrskylt är ett av de modernare  inslagen  i vår historia. Det blev allt vanligare med dörrskylt när industrialiseringen tog fart och folk flyttade från landsbygden in till
Vad är en flödesmätare... En flödesmätare är ett verktyg för att mäta hur mycket vätska eller gas som flyter eller rinner genom ett rör under en viss tid. Vanliga användningsområden för
Mellanglaspersienner R... Fönster och balkongdörrar eller altandörrar med mellanglaspersienner är en relativt ny uppfinning. Vi på prrenovering älskar mellanglaspersienner och rekommenderar dem till alla!  Men som alla mynt har två

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *